Biere Brut
czyli z miłości do piwa i wina musującego…
Odkryj niezwykłość smaku Biere Brut. Poznaj piwo z delikatnie musującą teksturą, o wyraźnych nutach drożdżowych i owocowych. Dzięki powtórnej fermentacji w butelce Biere Brut otrzymuje wysycenie typowe dla win musujących. Efektem jest kompozycja delikatnej słodyczy i wytrawnego charakteru, co czyni je eleganckim wyborem dla miłośników piwa.
Czego doświadczymy degustując Biere de Brut?
Biere de Brut to piwo górnej fermentacji, nawiązujące do win musujących, wywodzące się z Belgii i Francji. W trakcie degustacji przede wszystkim musimy się przygotować na bardzo złożony i bogaty smak, który jest wynikiem symbiozy procesów warzenia piwa oraz produkcji wina musującego. Poza słodowością, obowiązkową dla piwnych trunków, nie doświadczymy tu chmielowych akcentów. Wyczuwalne są natomiast nuty owocowe, przyprawowe, a przede wszystkim wysokie nasycenie, tak charakterystyczne dla win musujących. Lekkie i wytrawne, orzeźwiające, z przyjemnym owocowym aromatem.
Koniecznie należy zwrócić uwagę na wysycenie. Biere de Brut to klarowne piwo o wysokim wysyceniu jak na piwo. Drobna piana z szumiącą powłoczką, nieustannie uwalnia z dna kieliszka bąbelki.
Podobnie jak wina musujące, Biere de Brut serwujemy mocno schłodzone w kieliszkach od szampana.
Skąd pojawiła się w Browarze Wiatr porzeba uwarzenia Biere de Brut?
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wszystkie nasze pomysły pojawiają się z potrzeby zachwycenia naszych Gości i ułatwienia doświadczania piwnej rewolucji.
Tak powstał na przykład BeerWall, samoobsługowy nalewak piwny, jako rozwiazanie, które w komfortowej przestrzeni pozwoli zdegustować nasze style piwne, aktualne dostępne w naszej ofercie.
Również niedawno powstały sklep internetowy, który umożliwia naszym Klientom stały dostęp piw Browaru Wiatr, bez konieczności odwiedzenia Uniejowa.
Skąd zatem pomysł piw musujących Biere de Brut?
Przede wszystkim czujemy presję związaną z zaskakiwaniem naszych wymagających Gości, oraz uczestniczeniem z nimi w doświadczaniu i poznawaniu nowych styli. Mamy świadomość zaufania, jakim zostaliśmy obdarzeni i misję tę traktujemy niezwykle poważnie.
Ponadto wciąż przesuwamy granice naszych możliwości, wymagając od siebie coraz więcej. W ten oto sposób, na skutek wielu podróży, odwiedzeniu niezwykłych miejsc, spotkaniu wyjątkowych ludzi, chętnych do dzielenia się swoją wiedzą, zaczął kiełkować pomysł stworzenia czegoś wyjątkowego.
To jest nasz ukłon w kierunku winnych smakoszy i zwolenników intensywnych bąbelków, próba łamania standarów i zaproszenie do wspólnej zabawy-degustacji.