Masz pytanie? Napisz lub zadzwoń!

48 501 508 234

IPA – piwo w kamaszach

IPA

IPA -jeden z najpopularniejszych gatunków piwa rzemieślniczego górnej fermentacji na świecie narodził się, aby brytyjskie wojsko w koloniach miało co pić.

IPA to skrót od słów India Pale Ale, czyli indyjskie jasne ale. Piwo to, wbrew nazwie, powstało w Wielkiej Brytanii, niemniej jednak z perłą w koronie brytyjskiego imperium ma bardzo wiele wspólnego. Opracowano je bowiem z myślą o stacjonujących w Indiach i na Karaibach (inaczej: Indiach Zachodnich) żołnierzach Jego Królewskiej Mości.

Trunek dla trepów

W XVIII wieku Brytyjczycy utrzymywali w swej najważniejszej kolonii tysiące żołnierzy. Jednym z największych problemów był deficyt piwa, które mogliby spożywać wojacy w zaciszu koszarowych kantyn. Pamiętajmy, że w owym czasie nie znano jeszcze pasteryzacji (ba! Ludwika Pasteura nie było jeszcze na świecie), więc piwo górnej fermentacji, a takim jest tradycyjne ale z Wysp, psuło się w trakcie wielotygodniowego transportu na pokładzie statku płynącego z Southhampton do Mumbaju. Oczywiście, niektóre ciemne piwa (np. portery) wytrzymywały trudy podróży morzem, ale to nie wystarczało.
Piwowarska legenda mówi, że pracownicy angielskiego browaru Hodgsons wpadli na pomysł, aby dodać więcej chmielu do klasycznego piwa pale ale. Nabierało ono wówczas charakterystycznej goryczki, z której słynie do dziś, a także właściwości pozwalających przetrwać piwu drogę do Indii. Ku uciesze szeregowych żołnierzy, którzy mogli oddać się piciu ulubionego trunku i zadowoleniu oficerów, obawiających się, że brak piwa doprowadzi do buntu.

Co ciekawe, browar Hodgsons (nieistniejący już zresztą) z dużą dozą prawdopodobieństwa nie jest miejscem, gdzie India Pale Ale narodziło się naprawdę, ale na przestrzeni dekad utarło się wiązać początki IPA właśnie z tą marką.

IPA born in the USA

Popularność piwa IPA w Wielkiej Brytanii (ale też w kontynentalnej Europie) sprawiła, że wiele warzących je browarów przestało traktować Indie jako jego główny rynek zbytu. Zresztą w połowie XIX wieku powstały lagery i odkryto proces pasteryzacji, więc do kolonii zaczęto wysyłać piwo zabezpieczone przez psuciem. Tymczasem w IPA zakochali się Amerykanie. Kolejne browary zaczęły warzyć jego lokalną odmianę o nazwie American India Pale Ale. Czym AIPA różni się od IPA. Doprawiana jest amerykańskimi odmianami chmielu, co nadaje nieco innego aromatu.
Szał na piwa dolnej fermentacji spowodował, że do połowy XX wieku duże browary angielskie i amerykańskie przestały warzyć na dużą skalę mniej popularne odmiany ale. Zmieniło się to w latach 70. Dziś IPA znów podbija podniebienia piwoszy na całym świecie. Cieszy się też coraz większą popularnością w Polsce.

Foto.: Pixabay

footer – proszę nie edytować i nie kasować!

Czy masz ukończone 18 lat?
Are you the age of 18?

NIE / NO TAK / YES