• piwo browar wiatr lager

    Lager

    Klasyczne piwo jasne dolnej fermentacji, powstające z najwyższej jakości słodu i chmielu oraz krystalicznie czystej wody. Dawniej warzony tylko zimą, dzięki swoim właściwościom mógł być długo przechowywany. Nasz lager powstaje w oparciu o tradycyjną recepturę. To piwo o ciemnozłotym kolorze, delikatnej goryczce i aromacie z subtelnymi nutami słodowo-chlebowymi. Ekstrakt: 12,5′, alkohol: 4,8%, barwa: ciemno-złota.

    Wybrane składniki

    piwo browar wiatr chmiel ikona
    Chmiel
    piwo browar wiatr jęczmień ikona
    Jęczmień
  • piwo browar wiatr pils

    Pils

    Stanowi nasz hołd dla pilzneńskiej szkoły piwowarskiej i przenosi jej najlepsze tradycje na uniejowską ziemię. Warzony z najwyższej jakości słodów jęczmiennych, chmielu i krystalicznie czystej wody. Jest piwem dolnej fermentacji o jasnozłotej barwie, posiada charakterystyczny smak z silnie wyczuwalnymi akcentami chmielowymi. Ekstrakt: 12′, alkohol: 4,6%, barwa: żółta.

    Wybrane składniki

    piwo browar wiatr chmiel składnik
    Chmiel
    piwo browar wiatr jęczmień ikona
    Jęczmień
  • piwo browar wiatr pszeniczne

    Pszeniczne

    Mocno nasycone, naturalnie mętne piwo o ciemnozłotej barwie. Delikatnie chmielone, posiada bogaty aromat dojrzałego banana i cytrusów. Nasz piwowar warzy je z połączenia słodów jęczmiennych i pszenicznych oraz najlepszego chmielu i źródlanej wody. To klasycznie niemieckie piwo typu Hefeweizen, górnej fermentacji. Ekstrakt: 11,5′, alkohol: 4,5%, barwa: ciemno-złota.

    Wybrane składniki

    piwo browar wiatr chmiel składnik
    Chmiel
    piwo browar wiatr pszenica ikona
    Pszenica
  • piwo browar wiatr ciemne

    Ciemne

    Mocne piwo o bursztynowej barwie. Warzymy je stosując unikalną kompozycję słodów jęczmiennych, najlepszego chmielu i krystalicznie czystej wody. Stąd bierze się jego wyjątkowy aromat z nutami karmelowymi, miodowymi i chlebowymi. Jest to piwo dolnej fermentacji. Ekstrakt: 13,5′, alkohol: 5%, barwa: bursztynowa.

    Wybrane składniki

    piwo browar wiatr chmiel składnik
    Chmiel
    piwo browar wiatr jęczmień ikona
    Jęczmień

Ceny

300ml / 500ml / 1l

Lager | 5,90 / 6,90 / 13,00

Pszeniczne | 5,90 / 6,90 / 13,00

Pils | 5,90 / 6,90 / 13,00

Ciemne | 6,50 / 9,00 / 16,00

jak warzymy nasze piwo

W Browarze Wiatr piwo warzymy wyłącznie z wyselekcjonowanych gatunków chmielu i słodów najwyższej jakości oraz krystalicznie czystej wody, którą czerpiemy z własnego ujęcia. Naszego piwa nie poddajemy procesowi filtracji, pasteryzacji, ani innym metodom utrwalania. Stosujemy opracowane przez naszych piwowarów receptury, oparte na najlepszych tradycjach piwnego rzemiosła. Dzięki temu osiągamy kolor, aromat i smak, którego nie znajdziecie nigdzie indziej. Przewijając stronę poznasz kolejne etapy produkcji naszego piwa.

schemat-new

Pierwszym etapem produkcji piwa jest mielenie słodów (1 i 2). Zmielony słód jest następnie zacierany (następuje rozkład białek i cukrów) - powstaje brzeczka słodowa. Brzeczka jest warzona. Na tym etapie dodawany jest do niej chmiel (3). Uwarzone piwo jest filtrowane (4) i schładzane (5) z temperatury 90 st. do 10 st. Celsjusza. Proces ten trwa ok. 8 godzin. Następnie chłodne piwo trafia do tanków fermentacyjno-leżakowych, gdzie dodawane są drożdże i rozpoczyna się tzw. fermentacja burzliwa. Trwa ona ok. tygodnia, podczas którego drożdże przerabiają cukier wydobyty ze słodu, produkując CO2 oraz alkohol. Po zakończeniu procesu fermentacji, piwo leżakuje, czyli dojrzewa (6) przez okres od 4 do 6 tygodni (w zależności od gatunku). Po tym czasie jest już gotowe do spożycia (7, 8).

Najlepszej jakości składniki

piwo browar wiatr chmiel ikona

chmiel

"Przyprawa" do piwa, która nadaje mu smaku, aromatu i charakterystycznej goryczki. Chmiel dodajemy na etapie warzenia brzeczki. Możliwe jest stworzenie piwa bez użycia chmielu, dziś jednak większość piw zawiera chmiel. Nie inaczej jest w przypadku złocistego trunku z Browaru Wiatr.

piwo browar wiatr jęczmień ikona

Jęczmień

Jedno z najbardziej rozpowszechnionych zbóż na świecie. Słód jęczmienny, czyli skiełkowane i wysuszone ziarna, to najważniejszy (oprócz wody) składnik piwa. Przed słodowaniem jęczmień browarny musi być przechowywany przez kilka tygodni, aby nabrał odpowiednich cech.

piwo browar wiatr pszenica ikona

pszenica

Słód pszeniczny (w stosunku 50:50 do słodu jęczmiennego) używany jest do produkcji piwa pszenicznego, które wyróżnia jasny kolor, orzeźwiający aromat chlebowo-bananowy oraz bardzo mocne wysycenie.

piwo browar wiatr drożdże ikona

drożdże

Dzięki nim piwo fermentuje, czyli staje się napojem alkoholowym, nasyconym gazem. Wszystkie drożdże piwne należą do rodziny Saccharomyces cerevisiae. Dzieli się je na drożdże górnej i dolnej fermentacji.

piwo browar wiatr woda ikona

woda

Drugi (po słodzie) najważniejszy składnik złocistego trunku. Do produkcji naszego piwa wykorzystujemy wyłącznie krystalicznie czystą wodę z własnego ujęcia.

piwo browar wiatr przyprawy ikona

PRZYPRAWY

W przygotowywanych przez nas specjalnych, sezonowych odmianach piwa stosujemy wyjątkowe przyprawy, aby nadać złocistemu trunkowi czegoś "ekstra" - nuty cynamonu, śliwki, czekolady i innych aromatycznych składników.

Najlepszej jakości składniki

Piwo w Browarze Wiatr warzymy wyłącznie z najlepszych, odpowiednio wyselekcjonowanych słodów i chmieli, pochodzących od sprawdzonych dostawców. Krystalicznie czystą wodę czerpiemy z własnego ujęcia. Piwo powstaje w tradycyjny sposób, w oparciu o opracowane przez nas receptury, pod czujnym okiem doświadczonego piwowara. Nie jest filtrowane, ani poddawane procesowi filtrowania.